събота, 5 януари 2013 г.

Научи ме да играя с теб!



Лесни игри, песни и прости съчетания – това са дейности, които ще помогнат за социално взаимодействие за малките и в предучилищна възраст деца с езиково закъснение. Подбрани според възрастта, интересни и вдъхновяващи възрастните да общуват с деца по начин, който да ги мотивира да играят заедно.
Социалното взаимодействие е в основата на развитието на езика. Дете, което не общува с връстници или други хора не е готово да разбира и използва повечето думи.
Когато детето направи съобщение – това е вече начало на социализиране. Когато съобщи „Искам да съм с теб“ – формира се основата, необходима, за да разбере и да използва езика. Постепенно показвайте на детето как да играе с вас и детето ще се научи да си взаимодействате.
Играейки с вас, то опознава света, развива своите сетива, социализира се. Важно е да се подберат играчки според възрастта и индивидуалността на детето. Някои развиват фината моторика, някои мисленето, вниманието, паметта, отношенията между хората, животни и начин на живот......и много други. Най-важното е да подкрепяте детето и да го насочвате.

Няма коментари: