събота, 5 януари 2013 г.

Седем начина да се помогне на детето с езикови проблеми



1. Говорете ясно, естествено, и най-вече правилно - включва установяване на контакт с очите, говорете по лесен начин за разбиране и изговаряйте звуковете точно.
2. Наблюдавайте детето си за ушни инфекции. Ако подозирате, че детето ви има ушна инфекция, обадете се незабавно на вашия лекар. Временна лека загуба на слуха от ушна инфекция могат да забавят способността на детето да разбере езика и способността му да изговори думите ясно и правилно. Ако то има инфекция на ухото, не забравяйте да се обърнете обратно при лекар за проследяване, за да се уверите, че слуха му се е върнал към нормалното.
3. Правете модел на изречение по правилния начин, с малко думи. Ако детето ви изговори и една дума неправилно, в повечето случаи, е разумно да не се иска от детето да повтаря думата. (Разбира се, ако детето ви участва в логопедична терапия, следвайте инструкциите на логопеда). Въпреки, че много деца, които неправилно казват звукове имат добър слух но, те не са в състояние да правят разлика между правилно и неправилно звукопроизношение. Ето защо, давайте на детето си много възможности, за да чуете звука моделиран правилно. Повторете един звук и детето да го повтаря все по-силен и по-дълъг. Продължете да говорите и да направите правилната дума естествена част от разговора ви.

4. Давайте на детето си много възможности, за да чуе нарушените звукове как се произнасят правилно. Това ще направи по-лесно за него да чуе разликата между правилни и неправилни постановки на звукове, и така ще е по-лесно да произнесе правилно проблемния звук. Когато вие и вашето дете си взаимодействате, подчертавайте проблемния звук, като го казвате толкова често и отчетливо, колкото е възможно. Опитайте дейностите по-долу:

• Ако вашето дете има проблеми да каже звук / ф / :
Направете списък с любими (любимите си храни, животни, играчки и други).
• Ако вашето дете има проблеми със звуковете / к / и / г / :
Игра с коли в гараж.
Говорете за ключовете на вашия ключодържател.
Говорете за това, което може да се засади в градината.
• Ако детето ви има проблеми с произнасянето на звуковете / ш / и / щ /:
Говорете за различни видове предмети, обекти….
. Намерете пет неща, които можете да затворите например в кутия.
Качете вашето дете на една люлка и говорете за други неща, които можете да упражнявате.
5. Очаквате детето ви да говори ясно. Това е важно за вас да го насърчавате и се очаква детето да говори най-добре, което може. Бъдете търпеливи, и му кажете колко сте горди, когато то е в най-добрата си форма. Ако на детето задоволявате всички желания и нужди без да се налага да каже няколко звукове или думи, то най-вероятно, не получава много възможности за мотивация за упражнения.
6. Подгответе детето си за нови ситуации. Децата, които трябва да се „борят” да общуват често се чувстват самотни или неспокойни, особено когато са изправени пред неизвестното. Говорете с детето си за нова ситуация, пред която то може да бъде изправено. Упражнявайте думи, които то може да чуе или да каже в тази ситуация. Намерете книга за предстоящата ситуация, като пътуване до болницата, раждането на братче или сестриче или първия ден в детска градина/училище.

7. Информирайте другите за проблема на детето си. Разбира се, вие никога няма да позволите на никого да го дразни, смее или имитира грешките на речта на детето ви. Неофициално поговорете с предучилищния учител или детегледачка и обяснете своите трудности. Ако е възможно, предложете полезни идеи. Ако то има големи братя и сестри, говорете с тях и да привлечете тяхната помощ при моделиране на правилно звукопроизношение.
Намиране на професионална помощ
Ако имате притеснения за развитието на вашето дете във всяка област, тя винаги е разумно да се търси професионална помощ. А специалиста е обучен да направи оценка на езиковото и говорно развитие и да избере най-подходящата терапевтична програма.
Изследванията показват, че тези проблеми, ако останат непокътнати, може да доведе до проблеми в четенето и писането, както и до нарушения в когнитивното развитие. Премахването на ненужни притеснения за развитието на вашето дете, както и получаване на специализирана помощ, може да ви накара да се чувствате по-спокойни и да се наслаждавате на вече порасналото малко дете, което е достигнало своя най-голям потенциал.

Няма коментари: